Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

30 November 2009

Ok ke? Berminat gak..

Nampak comel...nampak macam best...ade sengsiapa yang pernah try test cuba tengok CD ni?...ok ke tak?...saya berminat untuk kegunaan anak kedua saya...mmmm...tapi nak collect info dulu..

Untuk info yang lebih...boleh tengok kat sini http://clothdiapers-baby.blogspot.com/






APA ITU CLOTH DIAPERS..@ CD

Dalam bahasa mudahnya, cloth diaper adalah lampin kain. Dengan kata yg lebih canggih..lampin kain yang telah di upgrade sehingga mampu berfungsi seakan-akan lampin pakai buang dan yang paling penting sekali boleh dibasuh dan dipakai semula!

KELEBIHANNYA?

Penjimatan untuk jangka panjang, membantu dalam mengurangkan pencemaran alam sekitar, kesihatan bayi lebih terjamin kerana tidak terdedah kepada bahan kimia yang terkandung dalam lampin pakai buang dan bayi anda kelihatan comel bila dipakaikan dgn CD ditambah dengan pilihan dalam pelbagai corak,warna dan saiz.

SENANG TAK NAK PAKAI?

Senang sahaja. Masukkan insert dalam poket (untuk cloth diaper berpoket) dan pakaikan diaper tersebut pada bayi..sama macam kita pakai lampin pakai buang..Mudahkan!!


MACAM MANA NAK BASUH?

Senang aje nak dibasuh. Caranya sama je dengan kita basuh baju kita hari-hari cuma jangan gunakan pencuci yang ada bahan peluntur, softener dan enzim sebab akan cepat merosakkan diaper dan menyebabkan sensitif pada kulit bayi. Sabun yang biasa digunakan Pureen HAD @ NappyKleen @ Kiddie Wash daripada Cosway kerana lembut pada kulit bayi. Selepas dibasuh, biarkan ia kering betul2 dahulu sebelum masukkan insert untuk elakkan elastik daripada terputus.

Yang paling penting, bagi yang baru mula nak guna CD, sila pre wash CD sekurang-kurangnya 3 kali agar daya serapan bertambah baik.

Kelebihan - kelebihan ketara CDs ini seperti:

1-Beli sekali tahan 3 tahun. Memang JIMAT !!! guna Cloth Diaper, malahan boleh guna untuk anak2 seterusnya.

2-Lapisan luar CDs adalah PUL(polyurethane laminate) material yang buatkannya kalis air (waterproof) boleh mencegah “poo poo” melimpah.

3-Lapisan dalam CDs adalah microfleece material yang menyebabkan baby sentiasa kering.

4-Insert adalah 3 lapisan microfiber menjadikannya 5x lebih berkesan serapannya berbanding towel biasa.

5-PENTING ! CDs ni memang TIADA campuran bahan kimia yang boleh menyebabkan ruam lampin seperti yang terdapat dalam disposable diaper maka bebas nappy rashes.

6-SPECIAL! CDs ni dipanggil One Size kerana satu CDs boleh di adjust saiz dari saiz S,M dan L. So, memang boleh pakai lama dari baby baru lahir hingga umur 3 atau 4 tahun.CDs ni kemas, selesa dan mudah dipakaikan sebabnya memang khas dibuat 2 sejenis saja:
butang dan pelekat Velcro.

7-Paling BEST juga, CDs ni banyak pilihan warna dan corak.SELAMATKAN ALAM SEKITAR! bayangkan selama ni kita telah buang disposable diaper yang mengambil masa 300 - 500 tahun ! untuk dilupuskan.

8- Tip penting - untuk menjaga ketahanannya, dinasihatkan menggunakan laundry bag untuk cucian mesin basuh

2 comments:

m.q said...

kehkehkeh...kwn2 akak ramai pakai dh lampin style nih
mmg ok la klu nk guna

Zety Zin said...

senang je guna CD ni kak. tak susah mana pun. macam dispo diaper, cuma boleh cuci and pakai balik. jimat kan?

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh