Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

17 December 2009

Si Udang Cinta Kasih Dan Sayang

Khamis

8.00 Malam

Cuti minggu lepas, on the way balik dari Manjung,sempat lagi kami singgah di pasar segar di Sekincan- Penambang...(lebih kurang la..tak berapa hafal nama tempat ni)...terjumpalah kami dengan udang kertak. Ade gak dengar orang panggil udang lipan..ape pun nama panggilannya, saya nak bagitau...saya suka sangat makan udang ni...



Pertama kali kenal udang spesis ni....lebih kurang 8 tahun lepas.Masa tu..Kak Ira ( housemate )yang bawa dari kampungnya - Kuala Kurau semata-mata nak menjamu kitaorang yang dah laaaama tak makan udang..malah memang tak pernah makan pun udang spesis kertak atau lipan ni. Kak Ira ( or Kak Su? ) buat masak lemak cili padi. Biarpun janggal dan pelik..tapi abih semua udang tu kami kerjakan..
Rupa-rupanya..walaupun perlu susah payah mengopek dan mengorek isinya yang melekat di sarung...tapi rasanya memang sedap...



Akhirnya...sehingga sekarang, selepas memperkenalkan kepada Cik Abang, kami tak pernah terlepas membeli udang kertak @ lipan jika terjumpa di pasar..dari harga 5 ringgit sekilo ( 6 tahun lalu) hingga la 8 ringgit sekilo ( sekarang ) ..kami akan beli sebolehnye sehingga berkilo-kilo...ade masanya boleh penuh petiais...hehehe

Selain masak lemak cili padi, udang spesis ni juga sedap dimasak cili, masak pedas, goreng tepung, goreng hingga garing (bukan hangit) dan sup. Masakan lain belum try lagi..

Terima kasih la pada Kak Ira yang telah memperkenalkan udang KERTAK @ LIPAN...Jika tidak...tak merasalaa nak minat giler ngan KERTAK / LIPAN..


Ini masakan special untuk daddy. Sekilo 40 Ringgit....so memang kena masak masakan kegemaran Cik Abang laa.....heheh Tq Daddy...nanti kite beli lagi yer...pastu gegata serangggg....

hehehe....

3 comments:

Noor Hasma said...

kami pun pernah makan jugak rasanya.baru teringat,dah lama x makan udang tu,x pernah jumpa punn.

ibusumaiyah said...

Kak Ma, kalau kat shah alam ni..kenkadang ada gak jumpa kat pasar tani sek.13.

m.q said...

hahahaha....aku yg memfofuler kan udang lipan@ketak ni
kahkahkah....

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh