Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

12 April 2010

Ade ke patut?

Ish Ish Ish....sama ade staffnyer bendul atau lurus sangat atau pemalas atau tiada keprihatinan pada kos yang perlu ditanggung oleh syarikat atau ape??...tapi kalau bagi saya...buat kerja dengan istilah "do right things" lebih baik dari " do things right".....kenapa? contoh yang paling dekat adalah hadiah yang dimenangi oleh Daddy secara tak sengaja itu..SET Dinning Table..

Ketepatan menulis dalam invois adalah sangat perlu dititik diberatkan. Jika set, tulislah set, jika berasingan tulislah berasingan. Kerana tiada siapa yang dapat memahami apa yang ditulis dan mulalah staf lain buat andaian sendiri..bila berlaku..si penulis tidak datang kerja...atau bercuti...Dalam hal bisness, perkara ini kadangkala boleh memberi kesan kepada sistem pengurusan . Semestinya juga memberi impak kepada perkara lain terutama sekali KOS.

Untuk kes set dining table kami, disebabkan mereka tersalah tafsir dalam membaca invois..maka yang di hantar hanyalah MEJA...meja? ish ish ish....meja tu memang cunn...tapi nampak janggal sangat bila hanya MEJA yang berada di sudut yang disediakan dirumah saya....nampak kelakar pun ada. Canggung, aneh, tak sesuai , tak cantik dan tak lengkap langsung...

Setelah mendapat pengesahan dari pengurus program HD...maka benarlah ..yang ingin dihadiahkan dan yang perlu dihantar adalah SET MEJA MAKAN...bukan MEJA sahaja...lawak-lawak....inilah dia kesannya jika tidak menitikberatkan istilah " do right things"...melakukan perkara yang betul di awal proses boleh memberi impak yang besar pada kejayaan sesebuah pengurusan...

Akibatnya, syarikat kena buat penghantaran kali kedua di lain masa yang terpaksa di atur semula....
Jadi ..apa nak dikata?? hehehe....mungkin mereka tak kisah dengan kos yang perlu ditanggung..kalau gitu..saya pun tak kisah lah jugakk...:)






Tak ke pelik pemandangan ni....ish ish ish..

2 comments:

m.q said...

fuhhh..sib baik set meja makan
klu betol dia bg meja saja
mau hangin satu badan tu...huhuhu

ibusumaiyah said...

Bukan setakat satu badan..satu FB saya bising...hik hik..(ye ke aku ni??)..

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh