Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

06 July 2010

Alwazz Rite?...well well well..

Salam..

Agak lamalah jugak nak buat entry ni...selepas attend satu kursus yang bertajuk Penyeliaan Berkesan 2 minggu lepas...mmmm...kursus ni agak berkesan..agak menimbulkan minat utk bekerja, agak menanamkan semangat untuk menyelia  dan agak memberi galakkan untuk menjadi pekerja yang akuantabiliti...

Tapi...lebih banyaknya...aku rasa cam ..mungkin boleh di katakan..perasan atau syok sendiri ja menghadiri kursus ni...kenapa?...sebab bagi aku..secara peribadinya begini:

Kita hanya melihat bagaimana nak menyelia staf bawahan...kalau tak ok, buat begini..kalau tak jalan, buat begini..kalau tak ok gak, buat begitu...rujuk kepada sana..rujuk kepada sini...

hmmm...well well well...secara peraturannya memang lah nampak cam orang bawahan jerlaaaa yang bermasalah...orang sokongan jer laaa yang selalu buat hal...staf taraf pertengahan ni laaa yang tak displin...

Bagaimana dengan masalah ..bos yang buat hal??..macammana nak menangani boss yang TAK RETI NAK JADI BOSS?? how to treat these kind of people?? (eh ..dah terkeluar broken english aku ni..)..bagaimana nak dikategorikan boss yang TAK MAHU BELAJAR MENJADI BOSS?....ape nak di buat dengan boss yang secara ilmiahnya memberi TEKANAN pada staff bawahan?...boss yang BOOSSSY?? yang perasan dia lah yang lebih pandai? yang tak reti berbahasa?...hah? macammana?

Berita hari ni kata...salah satu bentuk kecederaan di tempat kerja adalah ..STRESS n DEPRESSed dikalangan pekerja...kiranya semua peringkat staff la kan....stress n depressed memang lah tak leh elak...pasti ada walaupun minimal...tgk pada gaya/jati diri/ antibodi/ iman seseorang itu untuk menangani stress yang dialami agar tak melarat jadi depress..

Apa pun..ayat Customer is always right ..no longger available/suitable as well as ...BOSS IS ALWAYzz RITE....aku kurang percaya dengan ayat ni...sebab ...yang sentiasa betul adalah Rasulullah...bagindalah yang syumul...boss yang syumul...tapi tidak kepada manusia biasa yang lain nya dimuka bumi yang dok ada la ni....(apa ayat hang ni linda?)..

Kebanyakan mereka la ni mungkin hanya nak gelaran ...tapi tak bersedia dari segi spiritual, mental n fizikal..itu sebab banyak boss yang suka tarik muka 4114 la bila ada masalah sikit, bila nak tegur staff pun..lebih banyak pakai email, berat mulut nak ucap terima kasih bila staff dah tolong watkan kerja dia, tak reti nak hargai staff dalam apa jua keadaan yang sepatutnya diberi penghargaan....(kalau bagi ku...cukup la dengan ucapan tahniah atau terima kasih...), kalau bagi arahan pun sambil lewa ja...tak suka educate staf...mungkin sebab tak dapat faham apa itu educate ngan spoon feed ngan pampered ...yang depa (bos-bos) dok pikir..depa tu banyak kerja, orang kerja sikit, kerja depa orang lain tak tau nak wat,depa ja tau buat, orang lain tak sepandai depa...bla bla bla bla...

mmm...mengambil kata-kata dari senior yang dah pencen...semua peringkat staff adalah bergantungan antara satu sama lain...kalau tak de orang atasan...tiadalah yang pertengahan...tiada jua lah orang bawahan...begitu juga sebaliknya...kalau tak de staff yang nak wat kerja...supervisor nak selia sapa?..boss nak bagi kerja pada sapa?...

hmmm...ntah laa...semoga aku dijauhkan dari sifat ujub dan sombong...jadilah diri ku ini yang berasal dari tanah...dan akan menjadi tanah jua tanpa boleh membawa darjat pun kedalamnya...seorang yang rasional dalam tindakan yang diambil...Amin..

                               ..........:)(:.............

No comments:

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh