Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

12 July 2010

Teori Amira : Membabi Buta

Salam...
Ini cuma flashed back dari kejadian ari tu...masa tu kami on the way balik dari Setia Alam ke Klang...Daddy drive ala-ala  nak kejar masa n dah keletihan masa tu....Tengah dok melayan perasaan tu dengar la radio...., Info Trafic (tak ingat dari channel radio mana)..dok bagitau la jalan mana yang jem, jalan mana yang sangkut, jalan mana yang bergerak perlahan...then di akhir tu ade la pesanan " pandu berhati-hati dan jangan memandu secara membabi buta"...ini VJ tu yang cakap...

Tak berapa lama tu..masa di highway bukit raja..sedang elok nak pecut tu (sebab trafic light dah hijau lama tapi kereta masih tak bergerak..bila dah gerak..terasa nak sempatkan diri melepasi trafic light laa..kalu tak lamaaa ooo kena tunggu hijau balik..)...tetiba jer ade kereta di depan yang mencilok ke depan kami ...huihhh...terkejut kami..dan cam biasa ibu ni kerja nak melatah jer.." ooh badak"..itu yang biasa terkeluar...(kena berusaha supaya lebih soleh..seperti dulu) ....terbrek mengejut lah jugak..sampai yang di belakang pun terkedepan dah sikit..sian anak-anak ibu..

Then ibu cakap ..." inilah dia pemanduan secara MEMBABI BUTA....Jangan memandu secara MEMBABI BUTA...." ..dok membebel lagi...

Tetiba Amira di belakang bertanya dengan penuh konpius nyer...." Ibu, BABI tu BUTA ker...?"

....Errrkk....daddy dia dah tergelak dah...adeh...ape nak jawab nii....(Sebenarnya, apabila amira ngan selambanyer menyebut BABI itulah..yang membuatkan ibu tergamam)..lalu ibu pun explain laa..( ni yang den lomah ni)..."Amira jangan bawa  kereta lelaju..jangan mencelah tetiba jer depan orang , nanti terlanggar sape yang susah?..." ewahh...ibu cuba menerangkan keadaaan MEMBABI BUTA itu....

Dan Amira bertanya lagi......" Ibu...tak nampak pun BABI kat depan ...."......adehhhhh...kali ni daddy gelak besar punya....alahaiiii anak ibu.....makanya..terpaksa la ibu guna 'skill cikgu' yang ada untuk mengajar apa itu MEMBABI BUTA pada Amira yang memang jelas nampak tak dapat tangkap lagi ape kah MEMBABI BUTA itu....

Takper laaaaaaaaaaa  cayang........:)

4 comments:

Anonymous said...

hahahha...beso nnti amira mesti jd pakar bahasa tau...pasnih amira tanya lagi banyak tau....;p

ibusumaiyah said...

adeh..kalau jadi pakar bahasa ibu lah plak yang banyak tanya ngan amira...ehhe

m.q said...

hahaha..klu dpt yg byk tanya ni mmg penat sket nak menjawab

ibusumaiyah said...

tu la pasal..dah la banyak tanya..soalan plak pelik-pelik...memang kena bersiap sedia menjawab ngan soalan 'PTK' bila ngan diaorang ni..:)

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh