Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

25 August 2010

Insiden kurang ajar... On The Way Balik Umah Di Hari-hari Puasa NI...

Jumaat -20/08/10

Lebih kurang jam 4.50 ptg aku dah sampai kat trafic light padang jawa..nak amik Baby plak lepas amik mira..kereta aku paling depan sekali ...tetiba berhentilah sebijik moto + tukang bawa moto + pembonceng di trafic light bertentangan ngan aku...nampak kedua-duanya pegang air yang baru di beli (mungkin). Dan air tu di ikat hujung sebelah plastik jer...cam yang ready to drink tu......aku perhatikan mamat-mamat tu tak lepas-lepas...pikirkan..ape akan dibuat ngan bungkusan air yang sedia terbuka tu.....

Tetiba...dalam dok sengih-sengih pandang orang kiri-kanan....boleh depa dok selamba badak HISAP n MINUM air tu...member kat belakang cam memalu lagi...tapi dok tergelak-gelak sama...Astaghfirullah....geramnyer aku tgk...nak jer amik camera n snap..tapi dalam dok tgh memikirkan nak amik gambar camner tu....mamat badigol tu terus pecut moto -langgar trafic yg tgh merah..bila pakcik sebelah depa, pandang-pandang depa...n mungkin depa sedar yang semua mata sedang memandang kelakuan yang KURANG AJAR / TAK CUKUP ASUH / BERDOSA depa tu....

Huih...aku yang dok depan sekali ni...rasa nak tekan minyak kereta n LANGGAR mamat tadi ni....tapi sebab trafic light aku pun merah...+ plak ngan perasaan marah + meluat...tak de la aku langgar depa tu..sabor-sabor-sabor ....kalau tak.. ntah ape jadi ntah....

Selasa 24/08/10

Aku n kereta-kereta lain sedang bersesak kat highway Sungai Rasah. Jam dah menunjukkan pukul 5.15 ptg..adeh...dah lewat gak ni...nak masak untuk berbuka...jem lah pulak highway ni....kul berapa nak sampai umah ni?...mmm..dalam dok mengelamun mengenangkan nasib diri (hahaha)...tetiba kereta depan aku (Waja silver) membelok kekiri untuk ke lane sebelah yang mungkin nampak lebih laju dari lane kanan ni...kereta tu membelok secara tiba-tiba, perlahan tapi tak berhenti , tak bagi signal langsung...dan terus bergerak ...... dan pada masa yang sama...sebuah moto + penunggangnyer laju memecut di tengah-tengah lane highway....makanya apalagi...aku nampak moto tu bergoyang-goyang sebab brek mengejut masa tgh laju...penunggang tu sempat mengelak ke sisi kereta waja silver yang menonong lembab masuk ke lane kiri tadi....walaupun sempat mengelak...tapi terlanggar gak sisi kereta waja tu....Fuhhh...nasib baik tak terpelanting..tergolek ker.. ape ke...kalau tak...kena la aku g balai polis sama ..nak jadi saksi kejadian....ehhehe .....
Terperanjat aku di buatnyer....tapi...tak abih kat situ lagi......motor yang terhenti tadi membetulkan gear dan mula bergerak..kereta aku tak bergerak-gerak lagi....aku dapat agak...penunggang tu akan buat sesuatu pada kereta waja silver tadi....dannnn sahhhhh.....bila motor tu bergerak hampair ngan kereta waja silver tu...nampak macam dia tengking kat pemandu kereta n dia tumbuk/tampar sesuatu.....hahaahahaha....eh..gembira lak aku...rasanya..kalau aku pun..INSYAALLAH aku akan buat benda yang sama...atau mungkin lebih sikit kot...hahahahaha....(ye kerrr).....lepas tu....aku tgk..pemandu kereta tu turunkan cermin dan betulkan side mirror nyer....hahahaha (ketawa lagi)....cermin kereta dia..tekulai-kulai ...maknanya..mamat tadi tumbuk/tampar cermin kereta  tu laaa.....hhahahaa.....(huih...jgn ketawa lebih-lebih...kang kena kat batang idung sendiri kan..haaaaaaaaa)

Fuh....risau plak ngan keselamatan Daddy yang naik motor g kerja....Ya Allah....selamatkan perjalanan kami anak beranak...dan suami ku semestinya...walau di manapun kami berada, lindungilah kami dari kelalaian kami sendiri dan juga kelalaian orang lain....Amin..

No comments:

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh