Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

17 August 2010

Makan Kumbang...

Hari Pertama puasa....tepat 4.31 petang aku dah punch card...nak balik awal..kerana bulan puasa ni aku akan memasak untuk berbuka...memandangkan payah gak nak menyinggah beli makanan dalam keadaan jem teruk sana-sini sekarang ni....lebih mudah masak ala kadar (kata Daddy)...sebab Daddy pun tak beriya langsung nak berbuka ngan kuih muih...yang penting..perlu ada nasi dan lauk serta air ...tak lupa buah tamar kena ade gak untuk juadah berbuka...makanan sampingan lain...TIDAK di galakkan beli memandangkan memang aku jer yang akan perlu menghabiskan jika dibeli / dibuat...yang pelik tu..anak-anak aku pun tak beriya nak makan kuih-kuih atau cucur-cucur ...so tak de la skill memasak masakan pesen itu..:)...ape pun...kalau aku teringin sangat...aku beli gak nanti.....:)

Sampai kat tadika Amira dalam 4.39 ptg...awalkan...?

Ibu : Amira puasa tak tadi kat sekolah?

Amira sengih-sengih sambil angkat bahu...bila di tanya lagi...sama gak...angkat bahu...mmm..tak pe laaa...tak tahu nak cerita ape kot...atau tengah kelaparan kot....mmmm...drive je laaa...nak amik Baby lak di Padang Jawa

Tetiba...

Amira : Ibu....ibu nak makan kumbang lagi yer....

Ibu :.(sambil kerut dahi dan tak menoleh kerana tengah drive...) ..kumbang?..kenapa nak makan kumbang?

Amira : ye la..kiter nampak ibu n Daddy makan kumbang...dulu-dulu...

Ibu : (kerut dahi lebih kerut lagi...+  muncung mulut..tanda konpius)...kumbang mana boleh makan...mana ade Daddy makan kumbang....

Amira : Ade..kiter nampak...kumbang yg besar...

Adeh..masa bila pulak aku makan kumbang ni?...Daddy pun makan?...Amira ni memang terkenal ngan sifat penakutnyer ngan haiwan kecil n terbang cam kumbang tu....walau sekecil mana pun kumbang tu..dia boleh jerit n lari lintang pukang kalau terserempak..

Ibu : Amira tak 'makan' ker kumbang tu?..(saja nak duga..sebab nak tahu ape yang dimaksudkan nyer ngan 'kumbang' tu)

Amira : Tak...kiter tak nak....

Ibu : Kenapa?...kumbang la sedap..

Amira : Sebab...kumbang tu manis sangat....

Kumbang manis??..huih kumbang ape tu?...haaa dah nak sampai kat trafic light dah....

Ibu : Kumbang manis?..kumbang ape yang manis?...

Amira : Ni....ibu nak makan kumbang ni kan nanti?....

Menoleh ke sit sebelah...tengok Amira yang tengah pegang sebekas KURMA pemberian Puan Rosnani ...terima kasih yer puan rosnani....
lerrrrrrrrrrr.......ishh ishhhh ..sabor je laaa...

Ibu : Itu bukan kumbang ...itu buah kurma...

Amira : alaaaaa.... kiter ingatkan...macam kumbang..(bahasanya memang terbalik-balik)....



Selamat Menjalani Ibadah Puasa...:)

3 comments:

en_me said...

dulu anak me ckp makan LIPAS.. ehehe

ibusumaiyah said...

macam-macam imaginasi bebudak ni kan?...lebih banyak ikut perkataan yang diaorang tahu jer..:)

rahayu said...

hahaha...... bila diingat2 mesti kelakar kan?

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh