Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

13 December 2010

Sagu + Gula Merah + Krimer / Santan

mmm...yummyy....
First time makan sagu bergula merah ni...masa open house umah Ida kat Puncak Alam
first time try resepi nih...masa buat jamuan kat opis tahun lepas...
First time memperkayakan lagi kepakaran (ye lah tu) buat resepi ni...masa tolong adik ipar aku masakkan untuk open house umah dia di Meru...raya tahun ni laa 2010..huhu


aduuhh....suker tul ngan desert ni....nak wat selalu...kang aku sorang jer yang kena abiskan....

Ini gambar sagu yang di sediakan oleh kawan opis lama...kak fanzzz + ida ....sempena majlis perpisahan...mmm...perpisahan aku ngan diaorang kot.... resepi?

- sagu + air di tanak ngan api slow...kacau slow-slow...tambahkan air bila dah cam kering...tambah air+ kacau slow-slow sammmmpai jadi cam di atas...(berkristal)...siapp...tuang dalam bekas...dan ketepikan sebelum masukkan dalam peti sejuk...
- kalau sagu dah ade pewarna...tak payah la kita tambah pewarna...kalau yang putih/jernih tu...boleh la di tambah pewarna/pencelup dengan warna yang kita suka...den suke biru....hehehe

- Gula merah + air..di panaskan ..kacau slow-slow ngan api yang agak-agak tak besar...kaco sampai cair n sebati...ketepikan...sejukkan lah ia...masukkan dalam peti ais lepas tu...

- Santan......boleh di gunakan  seperti gambor di atas...resepi asal memang menggunakan SANTAN KELAPA....tapi dek modern sikit + malas + nak senang+agak-agak sedap lah gak....saya gunakan KRIMER jer.....lebih lemak berkrim...Krimer pilihan saya...susu IDEAL....sebab kenkadang tu kes salah beli susu...terbeli susu sejat....jadinyer nak senang ...IDEAL lah pilihan saya sebab ade gambar ABC kat luar tin tu....
- Krimer / santan boleh di sejukkan juga...

Lepas beberapa jam...boleh lah di hidangkan ..dan makan.....

SEDIAKAN SEPERTI GAMBAR DIATAS.....memang sedap ......

:)....

No comments:

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh