Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

11 May 2011

Cerita Tanam : Bila Benih Sudah Bertunas...Hati Mula Rasa Gembira

Assalamualaikum....

Nak baca pengalaman ibusumaiyah menanam sayur untuk kali pertama ? klik ayat ni..

Dah baca pasal hasil tanaman ciput ibusumaiyah? hehehe...leh gak teropong melalui ayat ni..


Now ni...ade benih baru yang dicuba....beli online dari pekebunblogger (memandai jer aku kasik nama tu)..melalui blog nyer iaitu TanamSendiri...:)

Jom la tengok gambor kiter....ehhehe walaupun baru benih jer...dan tak tahu ler nasib mereka (sayur-sayur ni) selepas ini...tambahan lagi musim panas ni....tapi nak juga share...buat kenangan..andai apa-apa terjadi...huhuu


ini cambahan benih carrot putih....haaaa jgn tak tau...first time ibu tengok ni tau...


Anak benih SALAD CINA bercambah....yey....;)


Cambahan benih Sawi......tak sabor den tunggu ualls membesar...


Kacang Botor/botol....yang ni paling cepat tumbuh....dah lebih besar dari yang di atas-atas...walhal baru jer kurang 2 minggu umurnyer...
 Suhu yang panas ni....aku harap anak benih yang baru bercambah tunas ni...dapat tumbuh segar .....seronok tul tengok anak benih bercambah ngan hasiltanganpanas ni....

Hey...korang tanam aper...meh ler kongsi sinin....leh g 'rumah' korang la...:)

5 comments:

Watie Rose said...

aku cuma tanam pandan, serai, daun kunyit, daun limau purut, dan daun kesom sbb tanah takder cuma sekangkang kucing saja....hik3

cik sakura said...

rajinya berkebun..cik sakura sempat tanam pokok cili je..hehe

sumaiyah_nda said...

watie : aku pun tanam dalam pasu jer tu...kalau kat tanah...cam tak menjadi sangat....tanah keras...banyak batu lak tu...

cik sakura : wahh...tanam cili ok lah tu...cili saya jarang yg menjadi...;)

Aida Awie said...

waw.. boleh tahan jugak tangan die nih... :)
pokok kacang mmg cepat membesar. tp pokok ni kalau x jaga elok2 ade kulat putih blkg daun die. nnt rosak sume pokok, so.. baik stanby racun kulat malathion.

Iskandar Abdul Rashid said...

Wah semua bercambah elok. Saya suka tgk pokok salad cina tu. Cantik menjadi.

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh