Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

12 June 2011

PAKAR....bukan jaminan untuk SENTIASA selamat...:)

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...dah selesai join giveaway dari blogger yang baru aku lewati..:)

Kipas dalam bilik tido rosak lagi....ari tu dah rosak...daddy baiki dengan gantikan kipas dari ruang tamu pasang di bilik tido diatas...di ruang tamu...di beli kipas baru...konon yang lebih laju n tahan lama....

Tapi kelmarin, kipas tu (di bilik tido) rosak balik ..tak nak jalan...guna remote pun dok bising tang tu lah jugak...2-3-4 hari ni...pakai air cond lah kami bila nak tido.....bukan tak suka....cuma tak minat sgt guna air cond waktu malam ni....rasa macam tak bernyawa...tak de  udara freshhh.....maklum lah....badan versi kampung ni....memacam yg tak kena...;)

Kalau bab letrik rosak ....kami tak lah risau sangat...sebab 'pakar' dah ade dalam rumah....insyaAllah...boleh lah baiki sikit-sikit mana yang termampu....tak lah risau nak carik electrician dan kena tipu ker...aper ker...Alhamdulillah....lebih kat situ..kurang kat lain...camtu la hidup....

Masa daddy tengah baiki kipas tadi....tetiba ade bunyi...."POP"!!!.....woohhhh...terperanjat makcik kat belakang daddy...tengah potong baju boleh berderau rasa darah mengepam.....dub dab dub dab......

Ade renjatan letrik tadi.....nampak dari belakang...daddy pun terperanjat....fuuuuhhhhh......seb baik tak aper-aper....Alhamdulillah....

Mula la dalam kepala ni pikir yang bukan-bukan...kemungkinan -kemungkinan .....fuhhhh....menakutkan...

Walaupun renjatan 'kecil sangat' tapi...teringatkan bukan tak de yang MALANG terkena renjatan....hati makcik ni jadi gerun lah jugak...jangan tak tahu...pakar tahap tinggi macam mana pun.....mereka lebih terdedah pada bahaya jika langkah-langkah keselamatan tidak di ambil kira.....

Pernah terjadi rakan Daddy yang KEHILANGAN NYAWA anak kecilnya berusia 2 tahun akibat terkena renjatan KECIL sahaja...dan rakan daddy tersebut merupakan PAKAR dalam bidang ELEKTRIK.....seeee?......KUASA ALLAH MENGATASI SEGALA.....ambillah ia sebagai peringatan buat yang masih hidup agar sentiasa YAKIN dengan ALLAH.....doktor pun bukan tak pernah sakit kan?...doktor pun ade yang kena barah tau.....:)

p/s....mulakan BISMILLAH untuk SETIAP perkara yang hendak di mulakan.......

p/s ...terpaksa beli kipas lagi hari ni.....

6 comments:

.........cP~ said...

tak ada yang 100% dalam bidang kuasa kita..

linda a.k.a ibusumaiyah said...

a ah...amat setuju dengan statement .....CP....:)

~setiap orang pasti ade bidang yang diberi kepakarannya oleh Allah..~

ZIPPO MILLER said...

alamak...sy seorang tachnician @ wireman...sedeh cakap kiteorang tipu huwaaaaa huwaaa hehehehhe

linda a.k.a ibusumaiyah said...

hehehe...jgn ler nangis...banyak wayar kat sini..kang terkena renjatan plak makcik..

Alhamdulillah jika zippo bukan salah seoarang dari nyer....

tapi dalam semua bidang pun ade kes penipuannyer yg tersendiri...semua terletak pada hati...pilih YA ataU tidak..:)

ZIPPO MILLER said...

tapi kalo sape yang masuk bidang perniagaan ni...memang hujung tanduk ler...Pahala dan dosa....hermm tu yang dah otw nak lari bidang...x nak meniage...nak makan gaji...

linda a.k.a ibusumaiyah said...

:)....wahhh...pokok pangkalnya Hati ...makan gaji pun ade 'hujung tanduk' nyer juger..:)

teruskan usaha...:)

psssttt...makan jagi kat mana tu?

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh