Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

03 July 2011

Akaun KECEMASAN kita....:)

Assalamualaikum dan selamat petang....

hari ni hasrat nak berkunjug ke rumah adik di meru...sambil berbincang sikit hal kenduri adik sorang lagi 2 minggu lagi.....

:).....sebut pasal kenduri...pasti persiapan itu ini yang perlu di buat time-time gini....nak -nak lagi2 minggu....nak-nak pula pengantin yang terlibat itu adalah adik beradik kita...nak-nak lagi ...pengantin tu plak..pengantin lelaki...nak-nak nyer bila mak cakap nak wat kecik-kecik jer tapi persiapan sumer nampak gaya macam lebih sikit dari kecil-kecilan.....time cam ni...pengantin ..lebih-lebih lagi pengantin lelaki kompom laaa cooool manjang.....makanya NAK TAK NAK....kakak-kakak abang-abang laaa yang dok kalut...mak pun kalut lah jugak...

ok...intro dah macam tak selari ngan tajuk kan?...hehehee....sebenarnya nak kongsikan kebenarannya tuntutan PERLUNYA MENABUNG DAN MEMPUNYAI AKAUN KECEMASAN....wow!!!....tak nak lah celoteh panjang.....cuma pengalaman mengajar erti kehidupan....suatu masa dahulu aku tak pernah menyimpan dalam akaun simpanan secara formal (melalui bank lah tu maksudnyerr)...apetah lagi akaun kecemasan...cuma sejak kerja dan ade gaji bulanan...sebelum ade ape-ape tanggungan, aku dah mula buka akaun dan menabung melalui potongan gaji....bila dah ade tanggunggan ...aku kurangkan sikit jumlah simpanan namun masih di atas paras wajib disimpan...:)

Dan kalau diikutkan kita perlu menyimpan untuk perbagai aktiviti di masa hadapan...walaupun tak buka akaun di bank...kalau boleh control nafsu boleh la simpan dalam sampul ker..bawah bantal ker...bawah katil?...ape-ape aje...tapi tujuan untuk di gunakan di masa di perlukan dan TIDAK NGELAT/CULAS menyimpan secara ekslusif amat lah perlu di lakukan.

Buka lah akaun /sampul untuk kecemasan, akaun bercuti, akaunsekolah, akaun dapur, akaun harian....dan lain-lain lagi jenis akuan yang di rasakan perlu.....seberapa banyak akaun / sampul yang dibuka...hanya satu perlu di ingat....jangan miss untuk menyimpan...bak kata orang arab..ISTIQAMAH....hehehe...

Jangan tangguh-tangguh lagi...kerana bila hal duit ni....manusia memang tak pernah rasa cukup.....

Yang Paling Susuh Adalah MEMULAKAN SESUATU....tapi bila dah mula insyaAllah boleh senang...dan agak susah untuk ISTIQAMAH...untuk itu perlukan kekerasan hati untuk tidak tunduk dengan nafsu membeli....hehehe....

p/s....haaaa....jangan lupa bayar zakat simpanan yer.....zakat pendapatan juga wajib untuk semua yang bekerja dan mendapat gaji bulanan tetap....info lanjut boleh rujuk web zakat....;)

4 comments:

ZIPPO MILLER said...

cerite bab menabung ni..Zippo memang Gagal sepanjang mase kih kih kih..time ade duit nak simpan jek semua masalah bersepakat dtg jumpe Zippo...

tapi mmg betul la...simpanan utk kecemasan tu mmg wajib ade sebb..sipae tau ape nak jadi, Nasib baik bakal tunang pandai selit sane selit sini syukur sebb die ade disisi...alamk Jiwang

Mehmed - said...

duit kecemasan aku ada dalam botol plastik.duit syiling yang beribu..keping nya. Ahaks!

cik mun said...

menabung amalan mulia~~~
jom komen entry baru mun..


jom komen entry saya

linda a.k.a ibusumaiyah said...

zippo : nampak gaya nya zippo kena la start menabung gak sekarnag ni...kang banyak nak di diguna masa depan nanti...:)

mehmed: cash segera tu...tabung buluh?

cik mun : yep..betul tu

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh