Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

03 July 2011

Kita Bertanggungjawab Atas Apa Yang Kita Kongsikan..:)

Assalamualaikum...dan salam satu Malaysia.....;)

Dewasa kini ...ewahhh.....rakyat Malaysia dah bertambah suka  menulis/menaip..tak caya ...contest anjuran Digi salah satu buktinya...dan pilihan ramai sekarang ...menaip dan berkongsi hal di facebook , twitter, blog, forum dan pelbagai lagi....:)..kalau di facebook dan twitter tu kira cam updated status laaaa.....what is in your mind....kalau dalam blog, apa yang kita postkan lah yer....dan kompom lah yang menaip itu adalah diri kita sendiri kan? jari jemari runcing lagi cantik kita lah yang menari-nari kat keyboard tu kan?....

tapi apa yang kita fikirkan sebelum meneruskan hasrat untuk menaip?

Menaip dan berkongsi hal juga datang dari pelbagai idea....pelbagai kisah...pelbagai rasa....pelbagai perasaan ...dan pelbagai gaya bahasa.....apa yang kita fikirkan sebelum menaip dan berkongsi itu?...

Untuk kepentingan diri sendiri?..untuk kepentingan umum..? atau suka suki sahaja?...hehehe.....memacam adaaaa.....

tak kisahlah apa pun tujuan kita menaip dan berkongsi....tapi ingat yer.....setiap perbuatan kita ada pertimbangan buruk dan baiknyer...Peringatan semesti KHAS untuk ibusumaiyah dan yang lain umumnya....Jadi apa perlu kita buat ?

1) Harus BERANI dan berlapang dada menerima komen balas
2) Jangan sangka kita hanya akan menerima pujian, sokongan dan belaan sahaja dari perkongsian kita itu....:)...jika menerima komen yang kontra itu lah kita perlu lebih bersikap matang...jgn balas terus...amik masa tenang kan diri dulu...mungkin jua apa yang kita kongsikan itu adalah PERKARA YANG SALAH?..haaa camner tu ?
3)Adalah lebih baik kita kongsikan perkara yang membawa faedah....dan memberi peringatan. Contohnyer share lah status ustaz2 yang berkenaan ilmu dan peringatan....ustaz2 semua takkan kata kite plagiat punya....

3 sahaja yang terlintasa di fikiran...jika di beri idea lagi ...nanti ibu akan taip disini....:)

Dan kita Bertanggungjawab Atas Apa Yang Kita Kongsikan..:)


p/s bagaimana pula yang menaip dan berkongsi itu bukan empunya tuan blog/akaun FB sendiri ...husband@wife@tunang@boypren@gepren @ mak ayah yang ade password akaun orang kesayangan mereka?...haaaaaaaaaaaaaaaaaa....

No comments:

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh