Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

31 July 2011

Ubi Kayu Panjang Setia Alam...(Terpanjang?.)


Assalamualaikum....

Sana sini dok cerita pasal si FAHMI nii...mmm...hehe...mmm....kesian FAHMI...camtu lah..kalau dah jadipublic figure...rintangan dan dugaan walaupun biasa, boleh jadi luarbiasa...:) ...ibu tak nak cerita pasal FAHMI...sebab ibu tak kenal FAHMI versi yang tengah glamer sekarang ni....putus tunang?.....fahmi-fahmi-fahmi.....fahmi???...mmmm...tak per lah...now ni nak cerita pasal UBI.....hasil ubi kayu yang di tuai minggu lepas....

Mungkin ramai yang pernah jumpa Ubi Kayu cam gini ....
Tapi ...buat ibu yang dah 15 tahun lebih tak nampak ubi kayu fresh...bebaru ni jakun lah jugak..bila nak tuai Ubi Kayu di rumah. Asalnyer pokok ubi ni dah jatuh menyembah bumi...angin kuat kot...sekali bila nak tarik ubi...tak boleh laaa....jejak punya jejak, ubi tumbuh memanjang rupanya....bukan bergugusan seperti biasa...

TEORI IBU : mungkin tanah umah ni agak berbatu n keras di bawah tu...so ubi tumbuh dengan mencari ruang yang ada...so..ruang yang ada memanjang ke tepi..bukan kebawah....ibu pun memang tak buat batas masa benamkan batang ubi kayu ni dulu...:)


...daddy menjejak ketumbuhan ubi ....:)



..tadaaaaa.....kira-kira sedepa lah juga panjangnyer tu...



p/s ....wat pengat....

3 comments:

cleverspider55 a.k.a alam1cinta said...

wah panjangnya..first time tengok!

ZIPPO MILLER said...

umangai..panjang nye n besau...walaupon dah patah menyembah bumi die leh idup lagi erkk kak?

linda a.k.a ibusumaiyah said...

cleverspider : sama la..first tima gak jumpa camni..

Zippo : tak pasti lak tu..rasanya boleh..pokok ubi kayu ni tahan lasak...sunang hidup susah nak mati..tapi 2-3 hari lepas tumbang tu baru akak cabut ubinyer...sebab baru sedar ...hehe

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh