Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

08 August 2011

Jejari Oats? Oats Susu?...made in Setia Alam..:)

Baru keluar oven...memacam rupa...sebab kak Amira pun tolong samer..:)

Selepas di salut susu tepung....rembat susu tepung si Qaseh...:)
Assalamualaikum...

Ini bukan resepi terbaru...cuma puan blog ni jer yang baru pertama kali cuba...SEBAB!!! 3 tahun dok gila makan benda ni...sampai tak tahan...tapi yang geramnyer tu...boleh dapat time-time raya jer...ye la... nak order kat saper?..sape nak buat time-time tak raya tuk den?....maka nya...kali ni nak gak BUAT SENDIRI...supaya boleh di buat dan dimakan pada LUAR MUSIM PERAYAAN...google resepi kat google...rupernyer ...sikit jer bahan-bahannyer...saper yang ade baby minun susu tepung tu..dah ok dah tu....moh try...

Bahan-Bahan

240g Mentega
2 sudu serbuk koko
2 cawan Oats (kisar sikit)
2-3 sudu gula castor (ikut nak manis mana. kalau tak de castor...blend jer gula pasir yang ade kat umah)
Sedikit Minyak Sapi
Tepung Gandum
Susu Tepung secukupnya

Cara

Gaul sebati gula dan mentega,
Masukkan serbuk koko - gaul sebati lagi,
Masukkan Minyak sapi - gaul sebati lagi n lagi..:)
Masukkan Oats - gaul lagi-lagi-lagi
Masukkan tepung gandum (ayak dulu lah kot naaa)..gaul kan..saaaaampai boleh di doh kan....
Uli-uli sikit...pastu wat lah bentuk-bentuk kesukaan anda ..then atur kat loyang pembakar....
Pastu bakar....annnnd....siapppp....fuuuhhh...bakar jangan kasi hangit k...:)

Sejukkan biksut tadi sampai betul-betul sejuk...(jgn di letak dalam peti ais..)..then salutkan dengan susu tepung...ade juga yang gaul dengan susu tepung + gula castor.....ibusumaiyah ni makan kurang manis sikit....so susu tepung pun dah sangat memadai...

SELAMAT MENCUBA....:)

p/s...berazam nak buat berbalang-balang n kasik kat adik beradik....diaorang pun suka...owhh...tercapai kah?...

6 comments:

Pak Pis said...

ooo..kene Sejuk dulu??...ok ok..i suruh awek i cube ngeh ngeh ngeh

linda a.k.a ibusumaiyah said...

kih kih...kompom ler sedap yer...

BLADE EDGE said...

sedap ker?? nak satu bolehh?? :-)

linda a.k.a ibusumaiyah said...

sedap...kihkihk perasan jap...

Fatin Izzati NL'sAF said...

Serbuk koko boleh digantikan dgn serbuk Milo tak ? Bakar dalam oven tu kita-kira berapa minit?

linda@ibusumaiyah@tuttyfruity said...

saya tak pernah try dengan serbuk milo...maybe rasanya nanti sedikit berbeza...:)

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh