Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

07 August 2011

Ganjaran Duniawi -Kayuh Jer Basikal Air Tu..

Assalamualaikum...

Berbulan sebelum puasa lagi dia dah sebut nak itu ..nak ini...makin hari ade penambahannyer ...dari sekecil-kecil pemadam gambar princess...sampai lah PSP dan 'basikal 2 roda'. Untuk barangan yang kecil-kecil tu, kami layan lah jugak..lagi pun..macam keperluan disekolah lah plak...walaupun..beru jer sehari beli..esok dah ilang!!!pemadam, pencil ,pembaris......

mmm....sebelum puasa tu...dok bincang2 ngan daddy macammana nak bagi semangat kat amira puasa...akhirnya daddy suggest nak kasik barang TERBESAR yang di minta....wahhhh...aper tu? Kami pilih...nak umpan dia dengan 'basikal 2 roda' dan 'PSP'.......dannnnn.....dengan syarat :

Daddy : kalau amira puasa sampai habis...tak tinggal puasa...nanti daddy belikan basikal 2 RODA ngan  PSP...

Amira : yeyyyyyyyyyyyyyyyyy...

Ibu : Tapi.....kalau amira puasa tak cukup 30 hari..(biasanya)...daddy beli basikal 2 roda jer yer.....

Amira : Alaaaa......ok lah...PSP tu lain kali ker....?

Ibu : Yerr.....(adehh....ape la yang di paham gamaknyer...)


Kayuh jer laaa basikal air ni dulu.....


Si Amira, anak dara 7 tahun ibu ni...bukanyer reti bawa basikal pun...basikal kecil yang ade ni pun dia tak boleh bawa kalau dibuang roda penampan tu.....ini plak kemain nak yang mountain bike tu.....itu yang dinamakan dengan BASIKAL 2 RODA...sebab tak nak yang ade  2 RODA KECIK kat taya belakang tu.....Kemain lagi dia....

PSP?.....ayakkk ..ini ...ikhlas di beritahu ..daddy ngan ibu dia pun TAK PERNAH pegang PSP .... macam mana rupa pun tak pernah di google lagi.....tapi...tak per la.....tengok lah gayanyer camner....kalau penuh puasanya....kompom kena carik gak....kena lah belajar jugak pasal PSP ni.....mmmm....

Sabor jela kan dengan budak-budak zaman sekarang ni..........ibu dulu...tak de pun minta camni....setakat 20sen tu ade laaa arwah abah bagi kalau berjaya puasa sehari......pastu hari raya dapat berapa ringgit ikut berapa hari berjaya puasa.....huhuhuhu...nak minta lebih - lebih?.....pikir banyak kali ooooooooooo...


p/s.....didiklah anak-anak MENGIKUT zaman nyer......:)

No comments:

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh