Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

02 August 2011

Tips Mengajar Anak Kecil Berpuasa - # 3 & 4

  Dah baca entry ni?  Tips Mengajar Anak Kecil Berpuasa #1&2...kalau belum..boleh lah klik link tersebut..:)


aduhh..rindunya kat laman berparit cam ni....

 Entry kali ni adalah untuk tips seterusnya..:

3) Niat Puasa Bersama-sama Anak di Malam Hari / Waktu Sahur 
Pada malam pertama di is wajibkan puasa, eloklah kumpulkan anak-anak dan ajarkan niat berpuasa. Boleh jugak nak test sorang-sorang baca!..tak de masalah...janji NIAT dalam hati jangan di lupa...dann....jangan lupa....wajib di dahulukan dengan Bismillah...
Tengah-tengah ajar tu macam biasalah kan....ade anak-anak yang betah nak bertanya tu...kompom la akan di ajukan soalan itu ini...makanya...bersedialah dengan jawapan yang benarrr...:)

4) Sahur bersama
Agar anak-anak kecil ni tak TERKEJUT meraban kena bangun awal pagi...lebih awal dari biasa kan..maka REMIND anak-anak yang mereka AKAN DIKEJUTKAN AWAL untuk makan...boleh la terangkan...kena makan juga waktu pagi tersebut supaya tak lapar di siang hari...

Jika diaorang tak nak bangun awal..seawal kita ni haaa...kasik la sahur sebelum kesekolah pagi tu...dalam kul 6.30 pagi ker...SEBAB...kita nak melatihnya berPUASA...mengenal erti Tidak Makan Dan Minum...hal -hal mengumpat-caci sumer belum tahap budak 7 tahun boleh pikir pun...tapi...jika nak di TEKAN KAN juga....di persilakan...tiada lah halangan..:)

kes ibusumaiyah : Hari pertama semalam : Amira anak dara 7 tahun ni, menangis tak nak bangun sahur sama...nak tido lah tu...cuti sekolah plak hari first puasa..makanya ibu kasik dia SAHUR dalam kul 6.30 - 7.00 pagi.....hari ni (hari kedua)..awal sikit...esok lusa boleh lebih awal..InsyaAllah..:)

Selamat Mencuba..

p/s...rasa sudah terlewat...:)..TIADA yang lewat untuk memulakan sesuatu..:)

2 comments:

Pak Pis said...

ehh same la..Pak pis kecik2 cam gitu x ade pon mak wat cam tu huhuh..haha x same x same...Mak pak pis brutal sikit..ooo kau tak nak bangun sahur yeah? kalau lapa nanti padan muke..uhuhuh

linda a.k.a ibusumaiyah said...

kihkihkih...samer la..mak akak pun sama...tapi lebih banyak pada..diPAKSA juga bangun n MAKAN...

kalau takkk....insyaAllah kena tahan lerrr jawabnyer...

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh