Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

03 August 2011

Tips Mengajar Anak Kecil Berpuasa # 5 - 6

5)  Lekakan Anak-anak sepanjang hari
 Kebanyakannya dah bersekolah. Masa kita bersama diaorang mungkin hanya tinggal beberapa jam sebelum Azan Maghrib. So,...macam mana nak leka kan anak-anak ni?...ade yang keletihan laaa...yang nak air laaa...yang merayu tak tahan hausss.....itu sumer merujuk kepada situasi anak-anak...kalau nampak tegap..ok ..sihat dan cerdas....minta lah bertahan...minta diaorang baring sambil tengok video kartun ka...main games ker...aper-aper ajer...kalau yang suka baca buku...sediakan buku untuk diaorang...janji yang MELEKAKAN...

Tapi!!!!....kalau dah nampak muka anak-anak tu BIRU...lembik..tak bermaya..kering...aper-ape jer yang LUARBIASA dan MENAKUTKAN....layan lah permintaan diaorang, ...bab ni PASTI ibubapa paling bijak melihat...Jangan di paksa jika diaorang memang tak mampu....Ingat..kita nak melatih....kalau anak itu dapat BERTAHAN sampai waktunya....di persilakan...pantau lah diaorang..


6) Berbuka Makanan/ Minuman Kegemaran

Terpulang..sama ada nak beli..atau nak masak...asal...yang penting kena minum banyak-banyak...dan makan secukupnya...

...INI BUKAN MAKANAN YANG MENYIHATKAN yerrr...

8 comments:

Watie Rose said...

bukan senang nak latih anak puasa, yg besar tu bolehlah..yg kecik tu memacam helah dia...

linda a.k.a ibusumaiyah said...

tu la tu...tapi alhamdulillah...ade lah peningkatan sikit...ibu depa ni haaa nak kena tingkatkan lagi KESABARAN.....hehehe

eqbalzack said...

salam.
tips yg bagus ni..

Areef Ibn Naim said...

salam,

org besar pun ada berperangai cam bdk2 bila bln pose ni, hehehe...

Pak Pis said...

part yang paling best adelah bukak pose dengan makanan kegemaran huhuhu....kompom anak-anak kecil bersungguh2 keesokan harinya (asal ayat pakpis cam sinetron jek)

linda a.k.a ibusumaiyah said...

En Eqbalzack : Tq..saya sendiri sedang cuba tips yang di entry kan..:)

Akhi Areef : heehehe...yg besau pun ade kan?..versi tu memang kena tunjuk periuk..minta masak sesama..biar ALAH BISA TEGAL BIASA..kihkihkih...

pak pis : a ah la pak pis....baru lepas tengok sinetron aper tu?..hhehehehe....berjaya dapat ayam percik free tak ? ehhehee

ummu said...

assalamualaikum Lind
susah kan, nak ajar anak puasa.
terima aksih perkongsian tip ini.
saya setuju dgn tip yg atas tu, leka kan anak.bila anak2 leka dengan sesuatu yg dia suka, dia kan lupa pada lapar dan dahaga.
oh iya, saya ada tag Lind untuk segemen tauladan

linda a.k.a ibusumaiyah said...

:)..Terima kasih ummu....hehe..linda pun nampak segmen tu dari blog ummu ..dah join dah...:)

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh