Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Nombor Anda..:)

09 October 2011

AktivitiPagi Sabtu : Conflakes Madu Kurang Manis..:)


Assalamualaikum...

akhirnya dapat juga buat conflakes madu ni....mudah benar buatnyer rupanyer.....ini percubaan pertama ibusumaiyah. Alhamdulillah, boleh lah di jadikan bahan kudapan anak-anak + daddy ...

Resepi Untuk Satu Kotak Besar Conflakes

- Bahan A
6 susu besar mentega
4 sudu besar gula pasir
2 sudu madu - ibu guna madu asli KNH dari cameron.(kurang manis punya..:)

Bahan B
Satu Kotak Conflakes


Cara-Cara:
Bahan A di masak dalam periuk / kuali yang agak sederhana besar...masak hingga gula hancur sebati, tutup api , masukkan conflakes separuh dahulu, kemudian gaul rata. Campur conflake lagi sikit-sikit jika nampak masih ade banyak lagi bahan A tadi..gaul rata . BOLEH JUGA MASUKKAN badam cincang, kacang, cerry , atau bahan lain yang disukai. Aku masukkan koko crunch sikit...:)

Gaul rata then masukkan dlm sarang kuih. Bakar dengan suhu 160c selama 5-6 minit. Jika tak melekat bakar lagi 2-3 minit....jangan kasik hangus sudah....:)


Selamat Beraktivi....buat dengan anak-anak memang best.......Amira n qaseh tolong susun sarang kertas dalam loyang. Pastu taburkan coklat rise...tumpah-tumpah?...memang adenyer...coklat rise habis..walaupun yang ditabur atas conflakes madunyer sikit-sikit jer... 



 gaulrata selepas mentega+gula+madu di masak sebati.....

Kiter Bakorrr.....amira + qaseh pembantu setia...:)



Sejukkan ...pastu boleh susun dalam balang....:)...yang dah tinggal separuh sebelum sampai waktu tengahari...:)



Jangan tak tahuuu.....ade jugak yang dah ter over bake....hehehe ini tray yang last.....gelap sudah....tapi masih boleh di makan....sedap jugak....cer try kasi hangit camni.....;)

1 comment:

hyemynameisrasyid said...

hmm.,nak buat tak semudah nak makan.,hehe

Cerita Sejak 2008

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh