Jangan Jadi Follower....Jomla Jadi Kawan IbuSumaiyah..:)

Ucaplah..:)

Tinggalkan Jejak Bergambar Anda...Ia Amat Dihargai.....:)

nfg

Nombor Anda..:)

25 July 2015

Petua dari kawan wasap....

Petua-petua untuk diamalkan.

✓ Semut benci timun, letakkan kulit timun berdekatan dengan lubang atau sarang semut atau di mana terdapat banyak semut.

✓ Untuk mengilatkan cermin, cucilah dengan minuman Sprite.

✓ Untuk menanggalkan chewing gum yang melekat pada baju, masukkan baju tersebut ke dalam freezer dan simpan selama 1 jam.

✓ Untuk memutihkan baju putih, rendam dengan hirisan lemon selama 10 minit.

✓ Untuk rambut nampak berseri, bubuh 1 sudu teh cuka makan dan sapu rata di bahagian atas rambut, kemudian terus dibilas.

✓ Untuk membanyakkan jus lemon, rendamkan lemon di dalam air panas selama 1 jam.

✓ Untuk menghindarkan bau busuk pada sampah di dapur, letakan sekeping roti ketika kita memasak.

✓ Kalau baju terkena dawat, untuk menghilangkannya, sapu ubat gigi pada tempat yang terkena dawat itu dan biarkan ubat gigi tersebut hingga kering kemudian baru cuci.

✓ Untuk menghindarkan tikus, taburkan serbuk lada hitam di mana tikus selalu ada. Tikus akan lari dan bermain jauh da ri situ.

✓ Meminum air suam 1 atau 2 gelas sebelum tidur boleh mengurangkan 90% dari serangan jantung. Begitu juga bila bangun pagi.
Seperti yang kita maklum, air sangat penting pada sistem badan kita tapi kadang-kadang kita tidak ambil tau kenapa kita harus meminum air suam.
Meminum air pada masa yang sesuai dengan kadar maksimum yang diperlukan oleh tubuh manusia akan membawa kesan yang baik:

• Meminum 1 gelas air selepas bangun boleh mengaktifkan organ-organ dalaman.

• Meminum 1 gelas air 30 minit sebelum makan membantu penghadaman.

• Meminum 1 gelas air sebelum mandi boleh membantu mengurangkan tekanan darah.

• Meminum 1 gelas air sebelum tidur boleh menghindarkan stroke dan serangan jantung.
Copy & paste untuk saudara mara dan kawan-kawan........

****Jangan kedekut ilmu.
Sila kongsi untuk manfaat bersama....

21 June 2015

Salam Ramadhan

Tahun ni pengalaman baru bersahur dihari pertama ramadhan di Sarawak ... Dan berbuka di Shah alam...
Alhamdulillah...berada di sarawak untuk kerja auditan di uitm samarahan...
Rezeki ku kirakan itu...

Selamat beribadah sungguh1 dibulan ramadhan...

P/s kita rindu kat sahabat kita....:(

17 June 2015

Hepi besday mira

Selamat hari lahir amira...

Awal lagi dah pesan...'hari jadi kiter sehari sebelum puasa...tapi ibu kat Sarawak'

Ok...malam ni ibu call ya...

02 May 2015

:(

Assalamualaikum..
Hmmm walaupun berkali-kali terkena, aku beringat-ingat. Namun bila ia dilupakan, sekali lagi mesti aku terkena. Akhirnya yang sakit dihati itu, hanyalah aku sahaja!!
Ya Allah, bantu lah aku... Benar benar telah dizalimi mereka. Bantui lah aku untuk Memaafkan mereka apatah lagi berdendam dengan mereka. Kerana, aku mahu menyerahkan segalanya kepada kekuasaan mu. Hati ini benar benar bagai disiat...
Disaat kesusahan akulah yang dicari, namun kegembiraan diraikan tanpa sikit pun mengambilkira diri ku...malah diketepikan sepenuhnya..
Mohon padamu Ya Allah..kuatkan hati ku... Jauhilah aku meminta2 pada manusia...
Bahagiakan lah aku bersama keluarga ku...suami dan anak anak ku... Tolong lah ya allah...

20 April 2015

New JoB

Assalamualaikum....bz eh? A ah kan..mmg bz..if kenkadang tu, tak bz sgt pun tapi takjugak menjenguk blog kesayangan amba ni...betoi ka kesayangan kalau tak jenguk-jenguk?
Aper ceritanya nih? Nak cerita apa sebenarnya ni? Huhuhu...
Ok lah...kita cita hal semalam ja lah kot yer...
Alhamdulillah sekali lagi semalam aku masih diberi tanggungjawab tuk menjadi dayang ( penyampai hadiah) dlm satu majlis bulanan di agency kami. Ikutkan..nak menjadi dayang tu pun ada kretiria ( cam salah eja ja ) nya...hehe..ewah..tu nak ckp aku meet ler tu...  Tgk foto sikit2 na...time event takde pict..sebab takde sapa sudi ambil gambar teman...:(

23 February 2015

More Than Words Can Say

Aku tetap percaya pada hikmah cahaya yang Allah sediakan atas semua cabaran yg disediakan untuk ku lalui ketika ini. Pelihara hati..pelihara diri..pelihara kesabaran..peliharan lah iman... semua ini akan berakhir dengan baik baik aja.... insyaAllah

12 February 2015

Happy Birthday to Me!!!!

Assalamualaikum...

ayat clishe...' wahhh lamanya tak buka blog'...actually, biasa la tu kan kalau tak buka blog..kenkadang kita kan bizi..bizi ngan kerja..bizi ngan urusan baru....bizi dengan masalah...bizi dengan keseronokan...bizi memacam lah...bila blog itu kita jadikan sebagai perkara kedua ketiga malah kesepuluh...so bersarang lah jadinya blog itu dibuka lalu di update!.....hehehe,...ayat penyedap untuk blogger ibusumaiyah nih....hah!!!!

ape cer? ape cer? 

ceritanya hari ni... kiter ( lupa dah kata nama yang biasa diguna tuk blog ni...seee??? ) ekceli...kita rasa hepi sebab semalam adalah hari lahir kita....huhu...Selamat hari lahir lindaaa....
dengan medium FB yang ada...alhamdulillah....ramai juga yang abadikan ingatan with ucapan hari lahir kat wall kiter....TERIMA KASIH DAUN KELADI..:)


hmmm....time closing account ni mmg cekelat jer la dok teman kita mengunyah.... besday pun alhamdulillah dapat cekelat juga.... lepas settle besday dan closing account...jom p cex darah...!!!


HAPPY BIRTHDAY to me.... may all my golden dreams come true.... :)  muaaahhh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita Sejak 2008

Cerita Di Email Pun Boleh..:)

Award Dari Suharti.....:)

Award Dari Suharti.....:)
TQVM suharti...muuuahhh

Footer